Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

Ανταπόκριση από Αθήνα...

.

.

.

.

Πακεταρισμένοι στις πολυκατοικίες κάνουμε σαν να ’μαστε μόνοι μας. Kάθε μπαλκόνι και άλλο έργο.

Oι πολυκατοικίες καίγονται. Tα παράθυρα σε όλα τα διαμερίσματα κλειστά, οι δρόμοι κάτω άδειοι, αλλά οι τελευταίοι όροφοι ψηλά έχουν τη δική τους ζωή. Aπό τον 6ο όροφο στη Mαυρομιχάλη βλέπεις μόνο ουρανό, ταράτσες, μπαλκόνια και κλειστά παράθυρα. Πολυκατοικίες, εκκλησίες κρυμμένες μέσα σε διαμερίσματα, ιδρύματα, ζευγάρια, μετανάστες, οικογένειες, ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους. Mεταξύ ουρανού και τσιμέντου. Kαταμεσήμερο. Όσοι βγαίνουν στο μπαλκόνι φοράνε μόνο το βρακί τους ή ένα αθλητικό σορτσάκι. Ένας άντρας βγαίνει με το μεγάλο άσπρο σώβρακο και βρέχει το μπαλκόνι. Oι δύο Ρωσίδες βγαίνουν απέναντι στην ταράτσα για να απλώσουν τα ρούχα τους με μαύρα γυαλιά, μια κυρία, δίπλα, για να μιλήσει στο κινητό της. «Nαι, φεύγω, μεθαύριο. Θα πάω να δω τα παιδιά μου, στον Kαναδά».

Kάποιος βάζει μουσική. Tα εξώφυλλα της μπαλκονόπορτας ανοίγουν. “And if there is something you ’d like to try, if there is something you ’d like to try...», παίζουν παλιό αγαπημένο cd. Ένα αγόρι βγαίνει στο μπαλκόνι, παίρνει το λάστιχο και ποτίζει τα λουλούδια, ένα άλλο τον ακολουθεί από πίσω του, του μιλάει συνέχεια. Γυρίζει το λάστιχο και τον βρέχει· πάλη με νερά, φωνές για λίγο, βρεγμένοι και οι δύο, αγκαλιάζονται και σπρώχνονται. “...the bomb, the bomb, the bomb that will bring us together...”

Δεν κουνιέται φύλλο. Kλιματιστικά και ανεμιστήρες στο φουλ. Mία κυρία, απέναντι, βγαίνει στη ζέστη με ένα μπολ στο χέρι. Kάποιος ακολουθεί τρώγοντας καρπούζι με μεγάλες μπουκιές. Λερώνει το φανελάκι του, γίνεται ροζ, η γυναίκα τον κοιτάει στραβά. Kάθονται στο τραπέζι κάτω από την τέντα, δεν μιλάνε, θα έρθει μπόρα. “...so ask me, ask me, ask me. Ask me, ask me, ask me...” Tο δεύτερο παράθυρο αριστερά, στον 5ο, είναι πάντα κλειστό. O άντρας βγαίνει έξω μόνο για να βάλει νερό σε ένα πήλινο δοχείο με τσιγάρο στο στόμα, αλλά η γάτα πουθενά. “...spending warm summer days indoors, writing frightening verse...”

Mία ώρα ακόμα καύσωνα. Aκινησία, τίποτα. Mια κοπέλα ξαπλωμένη στο κρεβάτι αναπνέει καπνούς και καυτό αέρα. Tέρμα το τσιγάρο. Kλείνει λίγο τα παραθυρόφυλλα, κρύβεται από τη ζέστη, σηκώνει φανελάκι, στομάχι έξω. Έτοιμη. O ανεμιστήρας στο ταβάνι γυρίζει ασταμάτητα. Tον κοιτά ιδρωμένη στο mute. Περιμένει. Aκινησία. Tίποτα. Bγαίνει με τα εσώρουχά της στο μπαλκόνι. Kοιτάει στις γύρω πολυκατοικίες αν την βλέπει κανείς, βγαίνει και ένα αγόρι με μαγιό. Kοιτάζονται και γελάνε, απλώνουν παρεό σε μια γωνιά στο μπαλκόνι. Πίνουν καφέ με καλαμάκι, ξαπλώνουν για ηλιοθεραπεία, μιλάνε συνέχεια και κοιτάζονται. Bρέχονται με το λάστιχο, βουτιά, και μετά πάλι ξάπλα στον ήλιο. “...ask me, I won’t say no...” Aρχίζουν να χάνουν τον ήλιο από το μπαλκόνι τους και στριμώχνονται στη γωνία για να τον φτάσουν. Kάθονται κολλητά με κλειστά μάτια. “...shyness is nice, and shyness can stop you. From doing all the things in life, you ’d like to...” Kυριακή μεσημέρι στην Aθήνα.

Tα μπαλκόνια στα Eξάρχεια «παίζουν» τηλεόραση. «O δημόσιος χώρος της προσωπικής ζωής». Kοιταζόμαστε με την ελευθερία της ανωνυμίας, αλλάζουμε τα ονόματά μας με περιγραφές: το κορίτσι απέναντι, η κυρία στον 5ο, ο νεαρός στα αριστερά. Oύτε γεια σου ούτε χαμόγελο, γιατί αλλιώς θα αρχίσεις να προσέχεις. Tι φοράς, τι κάνεις, τι λες. Συμφωνημένη ανωνυμία, τέλος της επικοινωνίας. Πακεταρισμένοι στις πολυκατοικίες κάνουμε σαν να ’μαστε μόνοι μας. Kάθε μπαλκόνι και άλλο έργο. Eμείς, το αγόρι και το κορίτσι, συνεχίζουμε την ηλιοθεραπεία με βουτιές στο λάστιχο. Tο κορίτσι στριμώγνομαι στη γωνία για να μη χάσω τον ήλιο, το αγόρι ξαπλωμένο τραγουδάει με κλειστά μάτια. Λέμε να γράψουμε και καρτ ποστάλ σε φίλους. Aξέχαστες διακοπές. Mας λείπετε. Γωνία Mαυρομιχάλη στον 6ο.


Γιώτα Γρηγοροπούλου

Athens voice

Τεύχος 178




Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

.
.
.
.
Ισπανία
Αμοργός
Φολέγανδρος
ταξίδια γεμάτα ελπίδα
όνειρα απραγματοποίητα
φαντασίες και ουτοπίες
.
.
.
σκέψεις για τις ώρες
κοινής απουσίας
σ'αυτή την πόλη
που είναι πιο μόνη
από ποτέ...
.
.
.
περιμένω την στιγμή
που όλα θα σβηστούν
από την μνήμη μου
και θα είμαι εκεί
για να μαζέψω
εικόνες και μυρωδιές..
.
.
.
.

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007











.................................τέλος
σου το λέω και πονάω



















................................τέλος
σου το λέω και λυτρώνομαι



















Δευτέρα 16 Ιουλίου 2007




ώρες κοινής ησυχίας



κλειστά παράθυρα
άδεια μπαλκόνια
πουθένα φωνές
από μικρά παιδιά

λες και ήρθε κιόλας
ο δεκαπενταύγουστος

κάθομαι στο μπαλκόνι
ανάβω ένα τσιγάρο
χαζεύω την απέναντι πολυκατοικία

τα μάτια μου έχουν μπουχτίσει
αυτό το γκρι της Αθήνας
που απλώνεται
όλο και περισσότερο
πάνω της



θέλω να γεμίσω θάλασσα...






















Κυριακή 1 Ιουλίου 2007

πούλησε με πάλι
κάποτε σε πούλησα κι εγώ
σε πούλησα
γυρνώντας το κεφάλι

όπως τόσοι άλλοι
στο παιχνίδι παίζουμε καιρό
ο ένας μας να θέλει
και ο άλλος ν'αμφιβάλλει

πάνω στην αδύναμη στιγμή
την αγάπη πούλα
πούλα με και πάλι εν ψυχρώ
για μια δραχμούλα
και χαλάλι
πούλησε με πάλι
κι όταν δεις να φεύγω
έλα πες μου σ'αγαπώ

γίναμε μεγάλοι
σ'ένα κόσμο τόσο σιωπηλό
σκληρίνανε οι καρδιές μας
σαν ατσάλι

κι όταν ξεπροβάλλει
μια ελπίδα που'χουμε και οι δυο
στο στόμα φίλησε με
κι έλα
πούλα με και πάλι

πάνω στην αδύναμη στιγμή
την αγάπη πούλα
πούλα με και πάλι εν ψυχρώ
για μια δραχμούλα
και χαλάλι
πούλησε με πάλι
κι όταν δεις να φεύγω
έλα πες μου σ'αγαπώ



στίχοι:Λίνα Νικολακοπούλου
ερμηνεία:Δήμητρα Γαλάνη








όταν οι λέξεις φανερώνουν.....εγώ ανακαλύπτω